Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2 éve | Kisbaczoni Benedek Zoltán | 0 hozzászólás
Gyógynövények, amelyek akár fűszerként is használhatók!
Levendula
Gondolta volna, hogy a levendula virága, szára, de még a levele is felhasználható a konyhában? Mi ízesíthető levendulával? Használható lekvárok, zselék ízesítőjeként például eperrel vagy sárgabarackkal párosítva, szörpként, szirupként, csokoládékba és bonbonokba főzve, teának, linzeres kekszbe díszítésként, salátaöntetként, mediterrán ragukhoz vagy például mézes kacsamellhez.
Fontos: a levendulát a főzéskor fűszerként kell kezelni, vagyis egy csipetnyi is elég belőle, máris isteni lesz, amit vele készítesz!
A tudományos és a népi gyógyászat is elismeri a levendula gyógyhatásait, kívül-belül kezelhetjük vele magunkat, sőt, pompás lila színét és ízét ételekben is felhasználhatjuk!
Ennyi mindenre jó a levendula: így használja kívül és belül >>
CitromfűHasználja saláták, töltelékek, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek vagy gomba-, szárnyas-, hal- és vadas ételek fűszerezéséhez. Szereti a különleges édességeket? Akkor bátran kísérletezzen a citromfűvel, használja desszertek, limonádé, vaníliapuding, illetve koktélok ízesítésére.
A citromfüvet nem csupán a stressz csökkentésére használják, de finom ízvilága miatt élvezeti cikként is fogyasztják. Teaként, illóolajként párologtatóba, fürdővízhez adva, de masszázskrémekbe is előszeretettel alkalmazzák, hiszen nemcsak íze, hanem illata révén is megnyugvást hoz.
5 gyógynövény stressz és depresszió ellen - így használja, hogy hasson! >>
BorsmentaBiztosan ittál már mentás limonádét a nyári hőségben, vagy éppen forró mentateát a téli hideg idején. De azt tudtad, hogy a borsmenta használható zselékhez, szirupokhoz, cukorkákhoz, fagylaltokhoz, gyümölcssalátához? Ezen kívül akár egy egyszerű zöldsalátát is feldobhatsz vele. Angliában például báránysültet csak mentaszósszal fogyasztanak, de jól illik a halhoz is.
A borsmenta emésztést segítő és gyomornyugtató hatású, mely nemcsak a hányingert, hanem a hasi fájdalmakat és görcsöket is csökkenti. Hányinger esetén elkortyolhatunk egy-egy csésze borsmentateát, de az is segíthet, ha borsmenta-illóolajat egy tiszta textil zsebkendőre cseppentünk, és rosszullét esetén beleszagolunk.
Hányinger ellen: ezek a gyógynövények segíthetnek >>
RozmaringA rozmaring kitűnően passzol a kacsa- és bárányhúsos fogásokhoz, és minden őszies ételhez. Bátran használd gyümölcsös fogásokhoz is, mert rendkívül különleges ízt kölcsönöz nekik.
A növény nagyon hatékonyan csökkenti a fájdalmakat – például a fejfájást és a migrént, hátfájást, az ízületi fájdalmakat, a menstruációs görcsöket, a köszvény okozta kellemetlenségeket –, enyhíti a gyulladásokat és a vérkeringést is javítja. Ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok gyorsabban jutnak el a sejtekhez, melyek működése is hatékonyabbá válik. A gyulladást és a fájdalmat a leghatékonyabban a rozmaring illóolaja enyhíti: keverjünk belőle néhány cseppet olíva-, búzacsíra- vagy édesmandula-olajba, és ezzel masszírozzuk meg az érintett területeket. A rozmaring vérkeringésre gyakorolt jótékony hatását az is kihasználhatja, aki dúsabb, egészségesebb hajat szeretne: a növény nemcsak a hajhullás és a haj elvékonyodása ellen hatékony, de a korpásodást is enyhíti.
Rozmaring: az agynak és a testnek is jó >>
KakukkfűA kakukkfű virága vágott vagy morzsolt formában leginkább nehezebben emészthető levesekhez ajánlott, ilyen a bab, a borsó, a burgonya, a paradicsom, a hal vagy a káposzta. Ezen túl baromfi-, marha- és vadételekhez, töltött káposztához, véres és májas hurka mellé, körözöttekbe, de növényi ecetek és a vörösbormártás készítésekor is jó, ha előkerül. Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthet belőle, de akár káposztát, salátákat, sülteket, körözöttet és növényi eceteket is feldobhatunk vele. Íze intenzív, aromás, ezért óvatosan adagoljuk!
Kakukkfű meghűlés ellen - tartson otthon belőle, ha köhög és kapar a torka >>
MajorannaLevesek, főzelékek, mártások és húsételek – elsősorban szárnyasok és vadhúsok – fűszere, de húskészítmények (májas hurka, kolbász, pástétomok) ízesítésére is alkalmazzák. Teája nyákoldó, görcsoldó, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.
A majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Felhasználható még levesek – főleg krumpli- és gombaleves -, főzelékek, mártások, húsételek, továbbá kolbász és hurka, de akár borok ízesítésére is.
A majoranna szinte nélkülözhetetlen kacsa, bárány, birka, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Köhögés ellen házi módszerekkel - ezek a legjobb köhögéscsillapító módszerek >>
BodzaA bodzának a népi gyógyászatban ismert hatásai mellett olyan előnyei is vannak, amelyek miatt az étkezésben is érdemes alkalmazni. Termése mellett a virágját gyógyteának is felhasználhatod, ugyanis virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát és C-vitamint. Termése tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használható szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt.
A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására, a szem borogatására használtak.
Most ontja gyógyító virágát a bodza - ennyi mindenre használhatja >>
ZsályaA zsálya az ókori görögök és rómaiak szemében az öregek bölcsességét, a hosszú életet jelképezte. A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, így kiváló alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak. Az olasz frittatákban, rizottókban is gyakori fűszer, pizzákhoz is szokás használni, de a húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik. A húsok közül nem igazán van kedvence, mindegyikhez tökéletesen idomul, bár legtöbb esetben a szárnyasokhoz kötik, de nagyon illik a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is. Gazdagítható vele a pizzatészta, vagy akár a házi kenyeret is feldobhatjuk ezzel a zöldfűszerrel.
Fontos: A zsálya meglehetősen erős ízű, így vigyázzon mennyi fűszert tesz az ételbe.
A zsályában olyan aromás olajok, flavonoidok és más értékes vegyületek találhatóak, melyek a kutatások szerint csökkentik a szervezetünkben a krónikus gyulladásokat. Ezzel pedig szerepet játszhatnak olyan súlyos betegségek megelőzésében, mint a szív- és érrendszeri panaszok.
Zsálya: csillapíthatja az ízületi gyulladást >>
IzsópKissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény. Ezért használható emésztési problémák esetén: enyhíti a hasfájást, serkenti az emésztősavak termelődését, megszünteti a puffadást és az ezzel járó szeleket. Az izsóp segít csillapítani a megfázás és az influenza tüneteit: elsősorban a torokfájást, a náthát, a hurutot és a köhögést, hozzájárul az asztma tüneteinek kezeléséhez is. Vegetáriánus vagy csirkés ételekhez is jól passzol: készíthetsz izsóp fűszeres csirkemellet, de akár izsópos zöldségsalátát, esetleg egy finom paradicsomos, sajtos padlizsánt is izsóppal.
Ezt az enyhén kesernyés ízű fűszernövényt, burgonyával készült ételekhez és salátákhoz, illetve a húspácok összetevőjeként is használják. Légúti megbetegedések és étvágytalanság esetén a népgyógyászat szerint is hatásos.
KamillaA fertőtlenítő hatásáról ismert gyógynövényt kevesek alkalmazzák fűszerként, holott jellegzetesen aromás íze, ragyogó sárga színe az ételekben, salátákban való használatát is lehetővé teszi. A kamilla teája izzasztó hatású, ezért megfázásos betegségek idején javasolt fogyasztani, de a gyomor és a bélnyálkahártya gyulladásos megbetegedései esetén is érdemes használni.
Akárcsak az altatóknak, a gyógynövény alapú szereknek is fontos szerepe lehet az alvászavarok kezelésében, illetve megelőzésében. A legnépszerűbb gyógynövényeket, például a kamillát, a citromfüvet, komlótobozt, orbáncfüvet vagy a macskagyökeret hosszú ideje alkalmazzák, és sokan esküsznek ezekre. Azonban, mint bármely más étrend-kiegészítő fogyasztása előtt, érdemes ezekről is tájékozódni, a hatásuk ugyanis egyénenként eltérő lehet.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Gyógynövények és fűszerek cukorbetegeknek
Diófalevél és a szilva!
Hasznos gyógynövények - Fűszerek 2.
Hasznos gyógynövények-fűszerek 1.