Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ázsiai konyhaművészet több ezer éve használja a kurkumát. Az indiaiak átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát fogyasztanak el egy nap. A kurkumagyökérből sárga por készül, mely a curry fő összetevője. Az elmúlt években hazánkban is egyre elterjedtebbé vált az aranysárga fűszernövény konyhai alkalmazása: nem csupán pikáns ízének, de pozitív egészségügyi hatásainak köszönhetően is.
A kurkuma egészségügyi hatásaiA sárga virágú kurkuma - Curcuma Ionga - a gyömbérfélék családjába tartozik. Elsősorban Indiában és Kínában termesztik, majd a növény aromás, gyökérszerű szárát porrá zúzzák. A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin: erről a narancssárga színű olajról bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere. Antioxidáns tulajdonsága csaknem olyan erős, mint a C- vagy az E-vitaminé.
A kurkuma rendszeres fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben. Laboratóriumi körülmények között azonban nem csupán rákellenes, hanem koleszterincsökkentő, valamint májenzimtermelést fokozó tulajdonságát is bizonyították.
Baktériumölő, gyulladásgátlóÁllatkísérletek során bizonyították, hogy gyulladásos folyamatokkal szembeni hatása egyenértékű a kortizonéval - előnye pedig, hogy nincs mellékhatása. A kurkuma emellett antibakteriális tulajdonsággal is bír, így fogyasztása javasolt a téli megfázásos betegségek idején. Elsődleges hatását azzal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.
Leginkább étkezés közben, három részre bontva ajánlott bevenni a napi adagot.
Természetesen az a legcélszerűbb, ha fűszerként használod a kurkumát. Különösen ajánlott indiai csirkés receptekhez. Az ebéd mellé pedig fogyassz el egy csésze zöld teát - mely szintén erős antioxidáns tulajdonságú.
Főztél már kurkumás ételt?
Tészta, hús, rizs, saláta: mindegyiben finom!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Diófalevél és a szilva!
Hasznos gyógynövények - Fűszerek 2.
A legjobb gyógynövények a máj egészségéért
Így fűszerezhet és gyógyulhat egyszerre gyógynövényekkel