Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Azok figyelmébe, akik azt hiszik, hogy a 100%-os gyümölcslé frissen facsart gyümölcslevet jelent
A százszázalékos gyümölcslevekről sokan azt gondolják, hogy a frissen
kifacsart gyümölcs leve van a dobozban. Valójában azonban a szárított
gyümölcspéphez adott víz mennyisége jelenti a száz százalékot, és a
vitaminok sem a gyümölcsből származnak, hanem külön és utólag adják
hozzá a léhez.
A kereskedelemben kapható levek ipari előállítással készülnek. A
termőhelyről nagyon bonyolult lenne a friss gyümölcsöt a magyarországi
feldolgozókba szállítani, ezért is engedi meg a jogszabály, hogy
különböző vízelvonási eljárásokkal készült sűrítményeket szállítsanak,
amelyek sokkal tovább eltarthatók. A százszázalékosnak feltüntetett
leveknél a gyártás során annyi vizet pótolhatnak vissza, amennyit
korábban kivontak belőle, magyarázta Pleva György, a Nébih Élelmiszer-és
Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.
A szakember szerint már a termék megnevezéséből is sok minden kiderül,
de az összetevőket is érdemes elolvasni. A gyümölcs ízét, aromáját
természetesen a frissen facsart vagy préselt gyümölcslevek adják vissza
leginkább, de persze ezek a legdrágábbak is. A százszázalékos
gyümölcstartalommal, és nem sűrítményből készült italok jelentik a
következő kategóriát, de szintén drágák a sűrítményből készült
százszázalékos gyümölcslevek is.
Pleva György hangsúlyozta: ezek a termékek tartósítószert nem
tartalmaznak, és ennek betartását a Nébih kiterjedten ellenőrzi is. A
gyümölcsleveket az UHT tejhez hasonló pasztőrözési eljárásnak, vagyis
egy gyors, nagyon magas hőkezelésnek vetik alá. Ennek során azonban
természetesen az összetevők veszítenek értékeikből, ezért is szokták
visszapótolni a sűrítményhez az ugyanolyan gyümölcsből nyert természetes
aromát, rostanyagokat.
Az is igaz, hogy a gyümölcslevekbe nem a legszebb és legjobb minőségű
gyümölcsök kerülnek, de azért ezek a termékek biztonságosan
fogyaszthatók, és a hatóság a benne lévő gyümölcstartalmat is
rendszeresen ellenőrzi, fűzte hozzá Pleva György.
(Kossuth Rádió - kuruc.info)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A tablettákban vagy kapszulákban szedett C-vitamin nem hatékony
Így megy a nagy olívaolaj-átverés
3 étrend-kiegészítő is megbukott a fogyasztóvédelemi vizsgálaton
GYÓGYSZER MAFFIA!