Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Medvehagyma: az ízletes vérnyomáscsökkentő
Milyen jótékony hatásai vannak a tavasz üde hírnökének? 2016. március 4. HáziPatika.com
A medvehagyma (vad fokhagyma vagy medvefokhagyma) nevét onnan kapta, hogy a medvék és a vaddisznók előszeretettel csemegéznek a növény gyökereiből. Milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak a fokhagymaillatú zöldnek?
A medvehagymát már évezredek óta fogyasztják az emberek, az első bizonyítékok Dániából és Svájcból származnak. Az ehető leveleket sokféleképpen felhasználhatjuk, salátába, párolva, levesként és süteménybe (például pogácsába vagy muffinba) sütve. Fűszernövényként is érdemes kipróbálni, például pesto alapanyagaként (bazsalikom helyett), vagy túróba, vajkrémbe keverve.
A medvehagyma nemcsak az étrendünket teheti változatosabbá, de számos pozitív egészségügyi hatása is van. Javítja az étvágyat, fokozza az emésztőrendszer működését, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig jót tesz az immunrendszerünknek is. Az emésztőrendszerre gyakorolt hatásai miatt érdemes hasfájósoknak, székrekedésre vagy krónikus hasmenésre hajlamosaknak is rendszeresen fogyasztani.
A medvehagyma ugyanúgy felhasználható, ahogy a metélőhagyma vagy a póréhagyma, metélőhagyma, vagy a póréhagyma!
Vérnyomáscsökkentő hatású, emellett lassítja a koleszterin lerakódását az
érfalakon, így hatékonyan küzd az érszűkületet, akár
halálos kimenetelű stroke-ot okozó plakkok ellen. A medvehagyma rendszeres
fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, és hatékonyan hozzájárul a
szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A medvehagyma a népi orvoslás szerint
a felsőlégúti betegségek megelőzésére és a már kialakult
fertőzés tüneteinek enyhítésére is alkalmas.
Tippek, tanácsok a medvehagyma vásárlásához!
A medvehagyma divatossá válásának veszélyei is lehetnek. A növény levelei ugyanis nagyon hasonlítanak más virágok leveleire, amelyek azonban emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mérgezőek. Ezek közül a legismertebb a gyöngyvirág. A növények összetévesztésének minden évben van halálos áldozata Európában, ezért különösen óvatosnak kell lennünk, hogy hol szerezzük be a medvehagymát.
Tartósítás:
1.) 1.) Szárítva (lehetőleg szellős helyen, nem napon.);
2.) 2.) Zsírban – Melegítsünk fel 1 kg házi zsírt, ollóval szeleteljük fel a hagymaleveleket, s tegyük a nem forró, de meleg zsírba. 1-2 perc után zárjuk el a hőt a lábos alatt, s egy napig hideg helyen tároljuk. Másnap felmelegítjük, s kis üvegekbe rakjuk. Ha kihűltek, akkor öntsünk rájuk még zsírt, hogy tele legyen az üveg. Zárjuk le (lehetőleg önzáró fedővel). Érdemes alufóliával körbevenni az üvegeket, hogy a zsírt ne érje fény. Hideg helyen akár egy évig is eláll!
3.) 3.) Lehet lemixelni, s sóval (tartósítószer nélküli természetes NaCl) összekeverni, s üvegekbe rakni, lezárni.
Nékem a 2.) jött be legjobban, mert szép zöld lesz a zsír, s finom.
Kisbaczoni Benedek Zoltán
természetes gyógyító
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Itt az igazság a koleszterinről
Használj fagyasztott citromot
Felül kell vizsgálni a magas koleszterinszintre felírt gyógyszereket
Kálisó ártalmai ésa medvehagyma előnyei