Az
összes zsírok közül ez jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, és
ma minden 5. élelmiszermintánál meghaladja a határértéket. A
rendelettervezetet szerint tilos lenne forgalomba hozni olyan
élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya
meghaladja a 2 százalékot.
Minden ötödik
élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes
élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot - derült ki az
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek
előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges
transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet
várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.
Az
Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az
élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet,
amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert,
amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két
százalékot. A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói
nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok
transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra,
zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor
összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.
Októberben
befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása - mondta
Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ)
titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat
zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban
megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, a gyártók
azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros
anyagot az élelmiszerekben.
A ÉFOSZ titkára
kiemelte, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére
hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést
követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már
legyártottak. Szöllősi Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás
született.
Az utóbbi évtizedekben derült ki,
hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb
veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri
megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási
szakember korábban arról beszélt, hogy például a '90-es években még
mindenki "zászlóvivője" volt a margarinfogyasztásnak, de később
kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas,
mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai
változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem
transzzsírsav-mentesek. A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek
előállításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek
önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet
szorítani e káros összetevő arányát.
Az OÉTI a
témában novemberben konferenciát rendez, amelynek célja - a nemzetközi
helyzet, egyes országok gyakorlata, az Egészségügyi Világszervezet (WHO)
vonatkozó politikájának bemutatásán túl - a hazai kereskedelmi
forgalomba kapható, még kockázatos élelmiszerek ismertetése, lakossági
ajánlások megfogalmazása és a rendelettervezet bemutatása. A
konferencián a tervek szerint megszólalnak az élelmiszeripar azon
szereplői, akik már most megfelelnek a rendeleti szabályozásnak, illetve
azok is, akik az átállás előtt vannak.
(MTI)
Kapcsolódó hírek:
Szeptemberben diktálják az iskolásokba a Hepatitis méreginjekciót - lehet nemet is mondani!
Frissítés! Ne vásároljunk zsidó terméket!
Mindennapi mérgeink
Túlélem a gennyedékeket! Magyar költő a rákkeltő szalonnáról