Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A medvehagyma a népi hagyomány szerint az a növény, amelyet a medve a téli barlangjából előbújva, először megkeres, hogy elfogyasztva megtisztítsa szervezetét. Vadon nő, de otthon is ültethető. A legjobban az árnyas, nedves helyeken érzi magát a legjobban.
Ha vadon szeded
Mivel a medvehagyma levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágra vagy a kikericsre, szedés közben meg kell bizonyosodnod róla, hogy valóban azt szeded-e, amit szeretnél. Ennek legegyszerűbb módja, ha összedörzsölöd a levelet a kezedben: ha a tenyered fokhagymaillatot áraszt, akkor folytasd, mert megvan, amiért jöttél! Ha nincs illata, vagy inkább gyöngyvirágszerű illata van, vigyázz, mert az említett növények bizonyos mennyiség után mérgezők lehetnek. A medvehagymát mindig virágzás előtt kell szedni, és lehetőleg egy növényről csak egy levelet szedj le, hogy jövőre is megmaradjon, és kibújjon a növény az évelő hagymából.
Mit csinálj vele, ha leszedted?
A
medvehagyma frissen csak pár napig áll el a hűtőben, utána levele
kicsit megfonnyad, és jótékony hatásaiból is veszít. Ha viszont
megszárítod, sokáig eláll, és később is használhatod fűszerezésre. Ha
olajban szeretnéd eltenni, alaposan mosd meg, hagyd lecsöpögni, majd
szeleteld fel. Tedd be befőttes üvegbe, nyomkodd ki a levelek közül a
levegőt, és sózva, olívaolajjal leöntve még sokáig élvezheted friss
ízét.
Frissen használhatod szendvicsbe rakva, palacsintába sütve, de
akár magában is elrágcsálhatod. Tépkedd össze, és keverd bele a
salátádba. Vagy tedd natúrjoghurtba, kefirbe más fűszerekkel együtt. De
készíthetsz belőle teát is, amihez az apróra vágott, teáskanálnyi
medvehagymát kell leforrázni.
Mire jó?
A
medvehagyma tisztító hatású, növeli az étvágyat és segíti az
emésztőrendszer működését. A népi gyógyászatban használják külsőleg is,
borogatásként különböző gombás bőrbetegségek kezelésére, de a többi
hagymához hasonlóan légúti betegségek megelőzésére is közkedvelt növény.
Fertőtleníti a belet, csökkenti a hurutos köhögést, segít a puffadáson.
Legtöbb
gyógyító tulajdonsága megegyezik a mi fokhagymánkéval, de gyógyereje
sokkal nagyobb, így különösen jó társ a tavaszi salaktalanításban.
Érdekes, hogy segít a krónikus hasmenés, de a szorulás megoldásában is.
Kihajtja a bélférgeket, segít az esti nagy evés utáni alvásban. A friss
levelek tisztítják az epét és a húgyhólyagot, de erős vértisztító
hatásáról sem szabad megfeledkezni.
A medvehagymabor az idősek
mentsvára lehet, hiszen csodálatos orvosságot nyújt azoknak, akiket
elhurutosodás miatti folyamatos nehézlégzés kínoz. A bor elkészítéséhez
vágd apróra a friss leveleket. Ebből tegyél egy maréknyit 2,5 deci
fehérborba, és forrald rövid ideig. Ha szeretnéd, mézzel édesítheted,
majd apránként kortyolgasd el egy nap alatt.
Medvehagymás receptek
Krémleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágd össze a medvehagymát, majd egy kis alaplével pürésítsd össze. Az olajban pirítsd meg a lisztet, majd önts hozzá a pürét és a maradék alaplét. Főzd 10 percig, közben fűszerezd. Add hozzá a tejszínt, és főzd fel újra, majd add hozzá a hideg vajat, keverd el, és vedd le a tűztől. Azonnal tálalható, mennyei!
Medvehagymás fűszervaj
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tedd a medvehagymát aprítóba, és daráld le apróra. Keverd össze a vajat és a kéksajtot, majd add hozzá a hagymát is. Keverd addig, amíg krémes állagot nem kapsz, majd sózd, borsozd, és tedd be a hűtőbe.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kálisó ártalmai ésa medvehagyma előnyei
Medvehagyma: az ízletes vérnyomáscsökkentő
A cékla erősíti az immunrendszert, megelőzheti a rákot
Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel paradicsomot!