A kurkuma: csodaszer a fűszerpolcon?
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/a_kurkuma_csodaszer_a_fuszerpolcon/20110418102455
Kövessen minket! Szerző:
Máriáss Márta Létrehozva: 2011. április 18.
A
magyar háziasszonyok ritkán gondolnak rá, konyhánk nem ismeri, de a
keleti éttermek kínálatában és az élelmiszerszínezékek palettáján
sokszor találkozhatunk természetes ételeinktől idegen, rikító sárga
színével. Ez a gyógyító kurkuma.
A sárga gyökér
A kereskedők jóvoltából már az ókori Görögország lakói is
találkozhattak vele, ők nevezték el sárga gyömbérnek. Marco Polo is
említi a sáfrányhoz hasonló növényt, majd Linné fedezi fel az európai
botanikusok számára 1753-ban, és nevezi el Curcuma longának. A
gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó nemzetségnek több száz
faja él Dél-Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein. Indiától
Indonéziáig termesztik is a mintegy egy méter magasra növő, évelő
növényt. Tölcséres virágai a természetben sárgák, díszváltozatai
színesek.
A
kurkuma fűszert
a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. A gyökeret és a szárat
megszárítják, aprítják, sajtolják, az ekkor kiszivárgó levet
gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve,
majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják. Egyes vidékeken
friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják.
Az egyik legszebb dísznövény! Amikor látványos
virágát és üde leveleit tetszetős kaspóban látta, bizonyára nem
gondolta, hogy tányérban és lábasban is találkozott már vele. Volna
kedve cserepes dísznövényként tartani? Levelei nagyok, simák, fényesek,
morzsolva fűszeres illatot árasztanak. Virágai három hétig is díszítik a
szobát. Ápolása egyszerű. Télen hűvöset és kevesebb öntözést igényel,
akár a muskátli.
Mindenre jó a kurkuma?
Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos
jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet
fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet
használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a
pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését,
fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és
belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Nem véletlen, hogy gyarmati időkből
származó elnevezéssel angolul szent pornak (holy powder) is nevezik.
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító,
fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz,
fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni
teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre,
méregtelenítésre. A
kurkumagyökér pépesítésével készült italt
alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél
kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben
feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda
orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget
megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.
Minden indiai templomban van kurkuma. A papok és
szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás narancsra, ami a tisztaságot
és a fény közelségét szimbolizálja. A homlokra festett "harmadik
szemet", a boldogság, a fény felé fordulás és jólét jelét az
újszülöttekre szintén kurkumával festik. Mintha csak tudnák, a legújabb
kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek fényfelvételét.
A hatóanyag - csodaszer?
A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a
kurkumával.
A kutatások középpontjában nem is a kurkuma, hanem a növény élénksárga
színét adó hatóanyag, a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és
bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, valamint származékaik, a
kurkuminoidok állnak. Immár több ezer tudományos vizsgálat és publikáció
alapján az ősi tudás igazolódni látszik, mert az anyag a legtöbb sejt
biokémiai reakcióinak láncolatában fontos helyeken beavatkozva
csodálatos eredményeket hozott. A legtöbbet a texasi Houston Egyetem
professzorára, Aggarwalra hivatkoznak, aki a kurkumin erejét abban
látja, hogy mintegy őrködik az egészséges sejtek biokémiai folyamatain.
Hatásmechanizmusa és terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonló a
flavonoidokhoz,
antioxidáns hatású, serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és
egyéb enzimeket, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes,
antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület.
Mindezt hogyan?
Ígéretes rákgyógyszer
Serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a
fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket (NK=Natural
Killer), amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket pusztítja vagy
hatástalanítja, és gátolja az immunválaszt gátló limfoicita sejtek
működését. Mivel az NK sejtek "hivatalból" a kóros sejtek pusztítói,
egyben a rákos daganatsejtek elleni küzdelem élharcosai is. Nem
véletlen, hogy nagy reményeket fűznek a kurkumin daganatellenes
hatásához. A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek
osztódását és szétvándorlását. Egérkísérletekben akadályozta az áttétek
kialakulását. Valószínűsíthető, hogy egyszerre több ponton is beleszól
és akadályozza a tumornövekedéshez szükséges kisiklott
sejtanyagcsere-folyamatokat. Hormonfüggő és hormonfüggetlen mellrák,
vastagbélrák, bőrrák, gyomorrák-sejtvonalak, valamint myeloid leukémia,
hasnyálmirigyrák esetén mutatott sokat ígérő hatást. Ezek azonban
egyelőre élő szervezeten kívül vagy állatkísérletes sikerek.
A kurkuma fűszer hatóanyaga számos gyógyhatással rendelkezik
A kurkumin csökkenti a kemoterápiát nehezen viselő betegek
szervezetének ellenállóságát azáltal, hogy a kezelés során hatékonyan
csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. A sugárterápia
hatékonyságát is növelte. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket
károsító szabadgyökök ellen. Növeli ugyanis a glutation-S-transzferáz
enzim működését, ami növeli a szövetekben a glutation, egy három
aminosavból, glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből álló tripeptid
szintjét. Ezen anyag szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa
testünket a szabadgyököktől.
Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő
leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos
betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál, nemi szervi
gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél.
Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén a
maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyig vagy
pszoriázisig. Ám a felsorolás korántsem teljes. Bizonyított emésztési
zavarok, kóros epeműködés esetén. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese
működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában,
az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel
vércukorszint-csökkentő. Újabb eredmények az
Alzheimer-kórés
egyéb időskori demenciák elleni jótékony hatását látszanak
megerősíteni. Lényegében minden civilizációs betegségre jó. Méltán
keveredhet hát gyanúba, hogy valami itt nem stimmel, nem lehet ennyire
jó, s főképp nem mindenre.
Mennyi kurkumát kell enni? Minden a dózison múlik?
Heves viták dúlnak az adagolás, felszívódás tekintetében. A
koleszterinszint csökkenéshez napi 500 mg kurkumin, a rákellenes hatás
elérésére több mint napi 1800 mg bevételét javasolják. Jóllehet az
indiaiak pazarlóan sok kurkumát esznek, ez a mennyiség az általuk
fogyasztott mennyiségnek is legalább negyvenszerese. Egyszerűen nem
lehet naponta két evőkanálnyi kurkumát lenyelni! A
kurkuma
előnyeinek meggyőződéses hívei - s főleg a hatóanyag forgalmazói - ezért
kapszulába zárt, koncentrált formában kínálják a csodaszert. Vannak
azonban kutatási eredmények, amikor a kísérleti személyek vérében 12
gramm tiszta kurkumin lenyelése után sem találták nyomát a hatóanyagnak.
Tudósok arra figyelmeztetnek; a szájon át adott kurkumin legalább 90
százaléka kárba vész, fel sem szívódik. Ám a másik oldalon a tetemes
napi kurkumafogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében
szinte ismeretlen az Alzheimer-kór. A heti kétszer-háromszor szintén sok
kurkumint tartalmazó currys ételt fogyasztók körében ugyancsak kisebb
az esély az időskori eltompulásra. Vagy hogyan lehet, hogy a csaknem
egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk ismeretlen a
hasnyálmirigy-gyulladás
és a béltraktus bármely rákos megbetegedése? A fejlett Európában
tizennyolcszor annyi a béldaganat. Akkor mégiscsak hatékony lehet az a
fűszer.
Nos, bizonyított, hogy az elfogyasztott
kurkuma
nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe
nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony
hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tartja a bél
baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a
Crohn-betegség
gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba
csaphatnának át. Gasche, a bécsi egyetem gasztronómiaprofesszora szerint
a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott
gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.
A fűszer általános rákellenes hatását nehézkes felszívódása
miatt tehát kételkedéssel kell fogadni, mivel a szervezet egyéb
pontjain támadó daganatokhoz már nem jut el, se fűszerként, se kapszulás
kurkuminként. Az állatkísérletek és az elkülönített sejtvonalakon
bizonyított hatások még messze nem jelentik azt, hogy az emberi
daganatok ellen is sikeres. A kérdés, hogy eljuttatható-e a
daganatokhoz, és ott kifejti-e a tőle elvárt hatást. A kutatók most
ennek kiderítésén fáradoznak. Mellékhatása úgy tűnik kevés, ám még
hiányzanak a vizsgálatok. Főként az emésztéshez kapcsolódó és a remélt
egyéb, kis felszívódás mellett is kifejtett gyógyhatásaiért azonban
mégiscsak megéri bőségesen fogyasztani.
Kurkumin a konyhában
A kurkumin ismertebb, mint gondolnánk. Ez a
színanyag található a curryben is. Szintetikusan előállított formáját
pedig E-100 néven élelmiszeripari színezékként használják. Ettől sárga
sok margarin, lekvár vagy üdítőital.
Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Szépen színezi és ízletessé teszi a rizst. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek,
zöldséges ételeknek, de azért óvatosan használjuk, mert jellegzetes
enyhén fanyar, kesernyés, némileg a gyömbérre emlékeztető íze egyhangúvá
is teheti ételeinket. A kurkuma egyik fontos fűszere a Worchester szósznak, és a curry is ízletes kurkumin-forrásunk.
Kapcsolódó hírek:
Nem kérte a kemot; ezt a 4 fűszert ette
Így használd a kurkumát a rák ellen
Ízületi gyulladás ellen: 8 fájdalomcsillapító fűszer és gyógynövény
Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel paradicsomot!