Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Milyen termékekről van szó?
Az összes finomított cukor-fajta, valamint a mesterséges édesítőszerek a
következő védett márkanevekkel: Equal, NutraSweet, Neotame, Spoonful,
Equal-Measure, NutraTaste, Canderal (E951), Sugar Twin (kék dobozos)
stb. A legtöbb étel, ital tartalmaz mesterséges édesítőt (mint például a
"diétás kóla"), vagy finomított cukrot.
A legveszélyesebb adalékanyagok
Kezdjük először a mesterséges édesítők vizsgálatát. A különböző védett
márkanevű mesterséges édesítőszereket az aszpartám (aspartame) nevű
kémiai anyagból állítják elő. Az aspartame-ot bizonyos publikációk
méregnek titulálják és nem véletlenül. Az aspartame 3 kémiai anyagból
áll: - 40% aspartic sav, - 50% phenylalanine, -10% methanol. Ezek
mindegyike mérgező vagy káros a szervezet számára, mint adalékanyag.
Az aszpartám az egyik legveszélyesebb étel adalékanyag, mellesleg a
másik legveszélyesebb étel adalékanyag a 99%-ban glutamát (glutamate)
nátrium savából álló MSG (monosodium glutamate), meg a hydrolizált
növényi fehérje, amik ráadásul semmilyen funkciót sem töltenek be, csak
ízesítő anyagok. Ez utóbbi adalékanyagokat több étel-gyártó szándékosan
félrevezetésként ilyen álnevekkel tünteti fel mint például: "természetes
ízesítő", "fűszerek", "élesztő kivonat", "szója fehérje kivonat",
"textured protein" stb. De a káros adalékanyagok sorát lehetne tovább
folytatni a Saccharin-nal ("Sweet n' Low", "Sweet Twin"), kénesítő
szerekkel stb.
Tudományos magyarázat
Dr. Russell L. Blaylock, a Missisipi Orvosi Egyetem neuro-sebészeti
professzora közel 500 tudományos kutatási forrást felhasználva részletes
kimutatást közöl könyvében az aszpartám (továbbá az MSG) egészségre
káros hatásairól, legfőképpen komoly krónikus neurológiai
elváltozásokról, de számos más akut betegség előidézésében való
közrejátszásáról is. Szerinte a fenti étel adalékanyagokat
excitotoxin-oknak kellene nevezni, és azonnal be kellene tiltani
forgalmazásukat. Ezek 3 fő alkotóeleme az aspartic-sav, a phenylalanine
valamint a glutamate amik savas aminósavakként is ismeretesek, és amik
nagyon kis koncentráció-ban az agyi neuronról neuronra való információ
átvitelben játszanak szerepet. Tehát természetes kémiai elemei az
agynak.
Joggal kérdezhetik az aszpartám és az MSG védelmezői, hogy akkor miért
mérgezőek? Dr. Blaylock szerint ezek természetes mennyisége rendkívül
alacsony koncentrációjú, és amikor e koncentráció fölé kerülnek, akkor a
neuronok hirtelenül és szabálytalanul "tüzelnek". Ugyanakkor a többlet
koncentráció az agysejtek nagyobb kalcium felvételét váltja ki, ami
bizonyos neuron-fajták pusztulását idézi elő. Az aszpartám, vagy a
glutamate mégnagyobb koncentrációjánál a sejtek egy különleges késtetett
halálban múlnak ki, aminek a neve "excitotoxicity", (azaz izgalomba
hozott toxikusság), a neuro-sejteket túlserkentve azok halálát idézik
elő. Ez a folyamat nem gyors, de természetesen személyenként különböző
sebességű. Néhány különösen érzékeny személynél komoly komplikációk
lépnek fel, amik akár az egyén halálát is okozhatják szív-zavarokat is
kiváltva. De a legtöbb embernél csak hosszabb idő eltelte után okoz
bajokat.
Bár a legtöbb neurodegeneratív betegség (mint pl az Alzheimer-betegség, a
Parkinson-kór, az ALS, vagy phenylketonuria) kiváltó oka nem az
aszpartám vagy az MSG, de ezek fogyasztása mindenképpen súlyosbítja azt a
betegséget. Ez a lista tovább folytatható liyen betegségekkel, mint
multiple sclerosis, memória zavarok, hormonális problémák, hallás- vagy
látás-zavarok, epilepszia, hypoglycaemia. A terhes anyákra, vagy a
csecsemőkorú gyermekekre, vagy a krónikus beteg idősekre való veszélyét
még a Kutatási Biológia Amerikai Szövetségi Federációja is beismeri.
Dr. H. J. Roberts orvos, cukorbeteg-specialista, könyveiben arra
figyelmeztet, hogy az aszpartám fogyasztása a cukorbetegek számára
rendkívül káros hatásokkal jár, és nemcsak tovább súlyosbítja a
diabéteszt, de más komplikációkat is előidéz (pl. retinopathy, cataracts
/hályog/, neoropathy, gastroparesis). Akár cukorbetegséget is kelthet
azoknál, akik erre genetikailag hajlamosak, megnehezíti az inzulin vagy
más gyógyszerek hatását, görcsös rohamokat is előidézhet. Szerinte az
aszpartám egy igen különleges agyrák fajtát is okozhat, a "primary
lymphoma"-t, amire praxisából tud példákat hozni. "Sajnos, sok
páciensemnél, és másoknál is a konzultációimból, komoly metabolikus,
neurológiai és más komplikációk megjelenése kétséget kizárólag az
aszpartám termékek fogyasztására volt visszavezethető, ...amik
felhagyásával azonnali javulás volt észlelhető, vagy ismét visszatérve
azok fogyasztására ....a tünetek újból jelentkeztek."
Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatalnak (FDA) beküldött
az ártalmas hatást kiváltó étel adalékanyagokról készült jelentések
75%-át az aszpartám mellékhatásairól szóló jelentések teszik ki. (forrás
Mark D. Gold). Ezekben többek között szerepel fejfájás, hányinger, hasi
fájdalmak, kiütések, fáradtság, alvás-zavar, látás-, hallás-zavar,
izgágaság, depresszió, mellkasi bántalmak (szív zavarok, légzési
nehézségek), memória-zavar...Jelentések vannak az elhízásra is, amit egy
agyi stimulációs folyamat vált ki, tehát az aszpartám, mint reklámozott
karcsúsítószer, nemhogy nem az, de pont az ellenkezőjére késztet.
Ennek ellenére semmit sem tesznek ellene, sőt egyre keményebb kampány
folyik az aszpartám "semminemű veszély nem kimutatható"-ságáról.
Túlságosan is nagy érdekeltségekről, pozicióféltésről van itt szó,
hiszen a Monsanto mammutcégnek az aszpartám gyártása, becslések szerint,
milliárdos üzletet jelent. Az amerikai gyógyászatra és a politikára
való befolyásuk, - egyes bennfentes jelentések szerint -, rendkívüli
mértékű és akkor még nem is tettünk említést Monsanto másirányú
befolyásáról, mint például a genetikailag manipulált magok, géntermékek,
vagy a saját kísérletezésű permetező-szereik elterjesztésére. Ha
valakit ez a téma részletesebben is érdekelne, vagy kíváncsi még az
állítólagos megvesztegetésekre, tanulmányok meghamisítására, stb., akkor
a baloldalon feltüntetett internetes oldalakon találhat további
információkat, magyarul is.
És a finomított cukor is?
Igen! Annak minden
fajtája, a fehér, a barna, a "nyers", a melasz. Számos doktor egyenesen
méregnek nevezi. Például dr. William C. Martin, aki szerint a
finomított cukor méreg a szervezet számára, mert megfosztották az élet
erejétől, fehérjéitől, enzimjeitől, vitaminjaitól, ásványaitól, ami
eredetileg a cukornádban, vagy a cukorrépában volt. Ami megmaradt az
"csupaszra finomított szénhidrát" azaz kalória. (Ezt ne keverjük össze a
növényi szénhidráttal, ami nem finomított.) De még annál is rosszabb,
mert a testbe bekerülve elvonja a szervezetből a vitaminokat, ásványi
anyagokat az emésztésére, de-toxikálására és kiürítésére való
törekvésében.
A cukor az emésztés során erjesztő hatású, amikoris ecetsav, szénsav és
alkohol keletkezik. Az ecetsav, de főleg az alkohol nagyon erős romboló
hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét is roncsolja,
kihatással van az idegrendszerre. A cukor-fogyasztás savasító hatást
vált ki, ennek ellensúlyozására a testben már meglevő ásványi anyagokat
kell a szervezetnek előszednie, hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt. Például
nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot. Rendszeres
cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például a hiányzó kalciumot már a
saját csontjaiból is előszedni, ezzel csontritkulást okozva és
súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erős savassága
váltott ki.
A túl sok cukor fogyasztása végül is minden
szervre kihat. Eredetileg a májban glukóz (glycogen) formájában
halmozódik fel és a máj megduzzad. Ha a máj elérte a növekedésének felső
határát, akkor a feles glycogen visszakerül a vérbe zsírsavak
formájában. Ezek a test minden
kevésbé aktív helyein (has, ülep, csípő, combok stb.) rakódnak le, majd
az aktív szerveken (szív, vese). Az egész testet igénybe veszi, a
vérnyomás is megváltozik. A paraszimpatikus idegrendszerre is kihatással
van, és az azt szabályozó kisagyra is, amit paralizál. Belezavar a
vér-keringésbe és a limfatikus rendszerbe is. A vörös vértestek minősége
romlik, a fehér sejtek száma túlságosan is megnő, ami lassabb
szövetnövekedéshez vezet. A test ellenálló képessége leromlik, mikróbák
terjedését idézve elő. A B vitamin készlet is leapad, mert a
cukor-fogyasztás a B vitamint termelő hasznos bél-baktériumok
pusztulását váltja ki. A hasnyálmirigyre is meglehetősen károsan hat,
mert túldolgoztatja azt, és ezáltal kiteszi más zavaró reakcióknak.
Minden
túlzott cukor-fogyasztó népcsoport az átlagosnál rövidebb életű. Sajnos
egy intő példa erre számos, csoport-kolóniákban élő ausztráliai
bennszülöttek, akik a túlzott cukor-fogyasztásuk miatt az átlagéletkoruk
a 40-50 év között van. De még szörnyűbb az a közöny, ami ezt
körülveszi.
Dr. Norman W. Walker "Become Younger" (Válj fiatalabbá) című könyvében
is ír a cukor-fogyasztás ártalmairól. Szerinte a cukrot egy kategóriába
kellene sorolni a drogokkal, mert ugyanolyan degeneratív hatást váltanak
ki, csak lassabban és delírium érzete nélkül. "Pontosan azt mondhatjuk,
hogy a cukor az egy drog a szervezetben, és azok az emberek, akik sokat
fogyasztanak belőle, előbb vagy utóbb, ugyanazon a degeneratív
hatásokon mennek keresztül, mint amin egy narkomániás megy keresztül."
Gondoljon erre amikor legközelebb édességet szeretne vásárolni saját magának, gyermekeinek, vagy ajándékba!
Akkor mit szabad enni?
Szerencsére a természetes cukrok, amik gyümölcsökben, zöldségekben vagy a
mézben vannak, nem károsak, mert saját természetes környezetükben
vannak. Ha szüksége támad édességre, akkor fogyasszon szezonális
gyümölcsöket, édesítésre használható a hőhatás nélkül kivont méz. Ha
további édességre vágyna, akkor fogyasszon datolyát, mazsolát, szárított
fügét. Csokoládé helyett fogyasszon carob porból készített édesítetlen
"csoki"-t, ami szinte ugyanolyan ízű, színű és nem káros. Ha mindenáron
édesítőszert kíván használni, akkor használjon természetes úton
előállított stevia-t (magyarul sztívia). Ez a növény Paraguayból és
Brazíliából származik, leveleiből készült csipetnyi örlemény egy
teáskanálnyi cukrot képes helyettesíteni. Cukorbetegek is
fogyaszthatják, sőt a dán Aarhus Egyetem több tanulmánya szerint a 2-es
típusú cukorbaj ellen is hatásos. Néhány ázsiai országban, ahol
egészségügyi okokból nem használnak aszpartámot, stevia helyettesíti
azt, például a diétás kólában is. Nestlé, Sunkist, Coca-Cola stb.
sztíviát használ ott helyileg aszpartám helyett. Az amerikai FDA meg
éppen ellenkezőleg rendelkezik, a sztíviát korlátozza és az aszpartámot
védelmezi, ezzel is kimutatva profitérdekeltségeit. Ön kinek hisz?
Valamelyik egészségügyi hivatal hazudik! Továbbisztívia-kiegészítés
magyarul egy külön oldalamon. (Kép, tájékoztató, hatásai, pro- és kontra
kampányok, tudományos forrásmunkák, kapcsolatok 13 nyelven stb.) Vagy
használjon Xylitol-t (magyarosítva Xilit), ami szintén egy természetes
és teljesen biztonságos édesítőszer, nyírfakéregből készül, de számos
gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes mint a cukor és nincs
semmilyen mellékíze. Kauko K. Mäkinen finn professzor szerint nem
tekinthető szószerint cukorszármazéknak, mert 5 szénatomból és 5
hidroxil-csoportból áll. A xylitol nemcsak hatásosan helyettesíti az
édesítőszereket, de jótékony hatást fejt ki a fogakra és a fogínyre.
Lassabban szívódik fel, alig befojásolja az inzulin-szintet és ezért
cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória is van benne
mint a cukorban. Stabilizálja a hormon-szinteket és alapvetően jótékony
hatással bír az egészségre. Észak-Európában már régóta használják,
újabban Japánban és az USA-ban is nagyon terjed a használata. A finn
Fennobon Oy is forgalmazza kis- és nagytételben.
Jogi pereskedések
Egyes magánszemélyek jogi pert indítottak Monsanto/Benevia és más
ételadalékanyag gyártó cégek ellen. Az első ilyen perkereseteket még
1998. márciusában indították be, mondani sem kell, sikertelenül.
Ugyancsak pereket helyeztek mások kilátásba egyes személyek, vagy
intézmények ellen, akik jelentős hatáskörrel rendelkeztek és
engedélyezték ezen adalékanyagok ételekben, italokban való forgalomba
hozását. Azok az ételgyártó cégek is számíthatnak perkeresetekre, akik
szándékosan nem tüntetik fel az aszpartámot az ételeik címkéin (például
paradicsom-szószok, fogkrémek).
Az angol Sunday Times 2000 február 27.-én egy cikkében azt írta hogy a
Coca-Cola és Pepsi Co. cégek a 80-as évek elején 30 oldalas riportban az
aszpartám-ot meglehetősen veszélyesnek és potenciálisan toxikusnak
bélyegezték. De miután mégis engedélyezték azt, azóta tonnaszámra öntik a
diétás italaikba. "A Coca-Cola legutóbbi nyilatkozatában az áll, hogy
rövidesen elbocsátanak 6000 alkalmazottat, lehet hogy a cég egy
garmadányi ügyvédet bérel fel helyettük, mert lavinányi aszpartám-perre
számíthatnak." írta a Sunday Times.
http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/kolloid.html
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Rákot okozhat a legismertebb édesítőszer - aszpartán
Nem a só és a cukor a legmérgezőbb élelmiszer
Az édesítőszer rosszabb, mint a cukor?
Amit tudnod kell a mesterséges édesítőkről!