Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
8 éve | Kisbaczoni Benedek Zoltán | 0 hozzászólás
Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását
Szerző: WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin –
pontosabban a vér magas koleszterintartalma – bizonyítottan
kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri
megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás
fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon
csakugyan így van? A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad
talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.
A nyers tojás fogyasztásának előnyei
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers
tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló
minőségben biztosítja a szervezet számára eszenciális tápanyagokat,
valamint a test izomzatának tömegét is növeli.
A nyers tojás fogyasztásának előnyei
A kutatási eredmények félreértelmezése
A főleg kardiológusokat tömörítő, tekintélyes American Heart Association
(AHA)1968-ban kiadott ajánlása szerint nem javasolt hetente háromnál
több tojás, pontosabban tojássárgája, elfogyasztása. Ez azokban az
időkben egy könnyen megfogadható javaslat volt, könnyű volt a fogyasztók
tömegeinek elmagyarázni, és megindokolni: a magas tojásfogyasztás magas
koleszterinbevitelt jelent, az pedig rossz az ereknek. Hasonló értelmű
ajánlásokat fogalmazott meg az összes, táplálkozástudománnyal foglalkozó
szakmai szervezet. Az üzenetet a média és az egészségkommunikáció is
felkapta, és a fejenkénti tojásfogyasztás évről évre csökkenni kezdett a
fejlett világban. Az egyedüli vesztesek a tojástermelők voltak.
Aztán egyre több kutató tette fel a kérdést, hogy ez a gyakorlatba
sikeresen átültetett ajánlás vajon gyakorolt-e bármilyen hatást a szív-
és éreredetű halálozásra. Egy ideig úgy gondolták, hogy legalábbis nem
ártalmas, azonban lassacskán kiderült, hogy az ajánlás a kutatási
eredmények teljes félreértelmezésén alapult, és nemcsak teljesen
hatástalan volt, de hosszú évtizedekre hibás irányba terelte a
nagyközönség táplálkozási megfontolásait és szokásait.
Hirdetések
Tojás- és koleszterin-ellenesség
A tojásellenes felfogás kéz a kézben járt a koleszterin-ellenességgel,
amelynek az alapja egy súlyos félreértés volt, nevezetesen az
elfogyasztott koleszterin és a vérben lévő koleszterin összemosása. A
koleszterinnel és tojásfogyasztással kapcsolatos szakmai ajánlások
háromféle kutatáson alapultak. Állatkísérletekből kiderült, hogy a magas
koleszterintartalmú étrenden tartott állatoknál megemelkedett a vér
koleszterintartalma és gyakoribbá vált az érelmeszesedés; járványtani
tanulmányok bizonyították, hogy az ételek magas koleszterintartalma és a
magas szív-érrendszeri halandóság között összefüggés van, végül pedig
klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a magas koleszterinfogyasztás
magas szérumkoleszterin-szintet okoz.
Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A
koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik nagyobb
hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok
felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon
előállításának kiindulási anyaga.
Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL
Bár ezek összességükben erős bizonyítéknak tűntek, valamennyi kísérleti
eredményt külön-külön komoly vita kísérte. Az állatkísérletek többségét
növényevő állatokkal végezték, amelyek sokkal érzékenyebbek az étkezési
koleszterinre, mint a húsevők. Megfelelő állatmodelleken a válasz
kiváltásához extrém magas koleszterinbevitelre volt szükség
Probléma a klinikai vizsgálatokkal
A hatvanas-hetvenes évek járványtani vizsgálatai egyszerűen csak az
adatok egybeesését tárták fel, az egyes tényezők gondos statisztikai
elemzését nem végezték el. A fejlettebb statisztikai módszerek (a
többváltozós elemzések) azt mutatták, hogy nem a magas
koleszterinbevitel növeli a szív-érrendszeri halálozást, és az egybeesés
mögött nincs ok-okozati összefüggés. A magas koleszterintartalmú étrend
általában együtt jár az alacsony zöldség és gyümölcsfogyasztással, ami
viszont valóban káros.
A klinikai vizsgálatokkal két probléma is volt: egyrészt szélsőséges
tojásadagokat használtak (hat tojás hat héten keresztül minden nap),
másrészt nem tettek különbséget a jó és a rossz (LDL) koleszterin
között. A tojásfogyasztás növelte a vér összkoleszterintartalmát,
azonban a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolta, márpedig
elsősorban ez a fontos az érelmeszesedés kockázata szempontjából.
A tojás igenis fontos
Az évek során lassan gyűltek a tojásfogyasztást támogató tudományos
adatok. Az korábban is ismert volt, hogy a tojás rendkívül tápláló,
fehérjetartalma magas minőségű, vitaminokban és ásványi anyagokban
gazdag. E tulajdonságok különösen fontosak a gyermekek, várandósok és az
idősek táplálása szempontjából.
A fehérjék szerepe az étrendben
A fehérjék funkciója rendkívül fontos és változatos, többek között az
izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti
elemei (például kreatin, kollagén, elasztin), a hormonok és az enzimek
alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében, valamint a
különböző transzportfolyamatokban. Biztosítják a folyadék-, és sav-bázis
egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát.
A fehérjék szerepe az étrendben
Az is kiderült, hogy a tojásban lévő fehérje fogyasztása sokkal hamarabb
vezet a jóllakottság érzéséhez, mint más fehérjeforrások. Ahogy az
elmúlt fél évszázadban számos kultúrkörben a reggelire elfogyasztott
tojás átadta a helyét a szénhidrátokban gazdag gabonaféléknek, az
hozzájárulhatott az elhízás járványszerű terjedéséhez.
A tojássárgája magas koncentrációban tartalmaz karotenoidokat – főleg
luteint és zeaxantint – amelyek az időskori makuladegeneráció és a
szürkehályog megelőzésében bizonyítottan hatékonyak. Ezen kívül
csökkenthetik egyes rosszindulatú daganatok és a nyaki artériák
elmeszesedésének kockázatát.
A tojás az egyik leggazdagabb kolinforrás. A kolin a B-vitaminok közé
tartozó anyag, amely fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori
agyfejlődésben, hiánya növeli a velőcsőzáródási rendellenességek
(nyitott gerinc) előfordulási veszélyét. Felnőtteknél az elégtelen
kolinbevitel csökkenti a vér homocisztein-szintjét és gyulladásos
faktorok termelődését indítja be – ezek növelik a szív-érrendszeri
betegségek kockázatát. Közelmúltban megjelent tanulmányok pedig azt
derítették ki, hogy az elégtelen kolinbevitel mellett gyakoribb az
emlőrák kialakulása. A fejlett országokban a lakosság 90 százaléka
kolinhiányosan táplálkozik.
A tojássárgája zsírtartalmának közel fele olajsav, amely egy egyszeresen
telítetlen zsírsav. A zsírtartalom fennmaradó része telített és
többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. A tojás omega-6- és
omega-3-zsírsavainak arányát a tyúkok tartási módja jelentősen
befolyásolja: a kereskedelemben kapható, általában tápokon, illetve
magvakon élő tyúkok tojásában kevesebb omega-3-zsírsav található, míg a
szabadon tartott, „legelésző” tyúkok tojásának telítetlen
zsírsavtartalma kedvezőbb.
Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért
A koleszterin- és vérzsírszintcsökkentő gyógyszerek
Koleszterin: változókorban nő a kockázat
Miért magas a koleszterinszintem? - Az orvos válaszol
Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL
Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?
Visszavonták a tévesnek ítélt ajánlást
2002-ben az AHA visszavonta a tojásfogyasztás korlátozásáról szóló
ajánlását, azonban továbbra is érvényben maradt az a javaslat, amely
szerint napi 300 mg koleszterinnél több fogyasztása nem ajánlott. Mivel
egy nagyobb tojás önmagában kb. 213 mg koleszterint tartalmaz, ez nem
igazán volt jelentős előrelépés – erre még egy bő évtizedet kellett
várni.
2012-ben az AHA kimondta: “Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel
bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a
vérben”. A következő évben aztán más szervezetek ajánlásaiban és
táplálkozástudományi irányelvekben is elismerték, hogy az elfogyasztott
és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés.
Elhárult hát az akadály a tojás rehabililtálása elől, azonban a fél
évszázados tévedés hatásait nem lesz könnyű helyreállítani a köztudatban
és a táplálkozási szokásokban.
Dr. Reinhardt IstvánForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István
Felhasznált irodalom: McNamara DJ. The Fifty Year Rehabilitation of the
Egg. Nutrients 2015, 7, 8716–8722.; Examine.com. Are eggs healthy?
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/20550/tojasfogyasztas
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!