Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Régóta olvasom a rémhíreket a Nátrium glutamátról, gondoltam, ideje utánanézni. Sajnos a rémhírek igazak!
LASSAN ÖLŐ MÉREG!!!!!
Mai hír: Mindenkinek nátrium glutamáttal kellene főznie
A Business Insider cikkében Steve Witherly élelmiszerkutató újfajta sót használ konyhájában – és azt tanácsolja, kövessük a példáját.
A „szupersó” névre keresztelt keverék 9 rész
sót, 1 rész nátrium glutamátot, valamint egy kevés (0,1 rész) dinátrium
inozinátot és dinátrium guanilátot. „Sokszor főzök ezzel.” – meséli
Witherly.”Szeretném, ha a gyermekeim egészségesen étkeznének, ezért
szupersózok meg szinte mindent. Hatásos keverék. Például volt egy teljes
kiőrlésű pizzánk – amit a gyerekek nem szeretnek –, de szórtam rá egy
kevés szupersót, és ők azonnal elkapkodták a finom falatokat.” –
folytatja. (EZ EGY GYILKOS, AKÁR A KCL-OS SÓK, GYÓGYSZEREK!
A Nátrium glutamátot egy japán kutató izolálta tengeri hínárból
1908-ban, s az 1940-es években terjed át Ázsiából a nyugati világba,
mint az ételek ízletességét fokozó adalékanyag. A szervezetben a
Na-glutamát gyorsan glutamáttá redukálódik. A glutamát egy aminosav,
amely a szervezetben izgató hatású idegi ingerület átvivő anyagként is
funkcionál, de előanyaga a glutationnak is, ami a szervezetben egy
fontos antioxidáns. A Na-glutamát elterjedt használata felveti azt a
kérdést, vajon a glutamát magas szintje, nem jelent-e egészségügyi
kockázatot. Mondanom sem kell, garmadájával lehet találni a Na-glutamát
biztonságosságát igazoló vizsgálatokat, s a nemzeti élelmiszerbiztonsági
hatóságok is egyöntetűen biztonságosnak kiáltották ki. Ugyanakkor a
60-as évektől kezdett a gyanú árnyéka vetülni a Na-glutamátra, miután
egy kutató összefüggésbe hozta a "kínai étterem szindrómával" (fejfájás,
feszültség az arcban, a mellkasban, a nyakon, szívdobogás érzés,
asztmás tünetek, emésztőrendszeri panaszok), ami egy súlyos allergiás
reakció, melynek akár halál is lehet a következménye. Az olyan
vizsgálatok azonban, melyek szisztematikusan akarták volna igazolni a
Na-glutamát ilyen hatását, kudarcot vallottak, aminek egyik oka
nyilvánvalóan az, hogy az emberek egy szűk csoportja reagál a
Na-glutamátra egy, az éppen vizsgált reakcióval. Amikor azonban olyan
embereket gyűjtöttek össze egy placebo kontrollos vizsgálatba, akik
állításuk szerint Na-glutamát érzékenyek, feketén-fehéren kiderült, hogy
kb. 2.5 mg Na-glutamát hatására fejfájás, bőrégés, zsibbadás,
viszketés, izomfeszülés, általános gyengeség gyakori tünet volt (Yang és
mtsi., 1997).
Egy egészséges férfiakkal lefolytatott vizsgálatban igazolták, hogy a
nagy dózisban fogyasztott Na-glutamát (150 mg/testsúly kilogramm)
fejfájást, vérnyomás emelkedést, és a fej izmainak fokozott
érzékenységét okozta (Baad-Hansen és mtsi., 2010). A kutatók szerint
arra érzékenyeknél, akiknek pl. eleve fokozott izomfájdalmaik vannak,
sokkal nagyobb hatás várható. Ugyanezeket az eredményeket egy másik
vizsgálat is megerősítette (Shimada és mtsi., 2013). Elgondolkodtató a
tudományban, hogy mindig találhatók a problémákat bagatellizáló
vizsgálatok, amelyek vagy megrendelésre készültek, vagy a kutatók
ingerküszöbe magasabb a problémával szemben. Mindenesetre, ha a
hivatalos tudomány cáfolni akar vagy hamis megnyugvásba akarja ringatni a
publikumot, mindig lesznek idézhető vizsgálatok. A megközelítés azonban
ott sántít, hogy ha nekem bajom van valamitől, nem nagyon érdekel, hogy
másik 100 embernek nincs baja tőle. A tudósnak az volna a feladata,
hogy ne statisztikai átlaggal próbálja megcáfolni egyes emberek
panaszát, hanem azt kéne vizsgálnia, milyen mechanizmuson keresztül
okoz, akár egy szűk kisebbségnek életminőségét rontó tüneteket egy
biztonságosnak hirdetett adalékanyag, ami jószerivel elkerülhetetlen
azok számára, akik élelmiszerboltokban vásárolnak.
Adrienne Samuels 2008-ban a "Felelősség a kutatásban: irányelvek és
minőségi garanciák" (Accountability in Research: Policies and Quality
Assurance) című szaklapban megjelent tanulmányában rámutat arra, hogy
nagy gazdasági érdekek fűződnek a Na-glutamát forgalmazásához (Samuels,
1999). A Na-glutamátból profitáló ipar és kereskedelem megrendelésére
rengeteg vizsgálat készül, igazolandó a Na-glutamát biztonságosságát.
Miközben szenátusi és FDA meghallgatások keretében tudósok tanúságot
tettek a Na-glutamát veszélyessége mellett, a Na-glutamátot továbbra is
úgy kezelik, mintha biztonságos volna. A '70-es évekig még
csecsemőtápszerekhez is adtak, majd az ipar önként kivonult erről a
területről, valószínűleg a nagyobb botrányok elkerülésére. Samuels
tanulmánya részletesen bemutatja azt a hamisítási folyamatot és annak
szereplőit, ami a fogyasztók háta mögött folyik. Ma, az összeesküvés
elméletek és a megvásárolható tudósok korában, túl könnyű bármilyen
valós problémáról elhitetni, hogy azt eszelősök szűk csoportja találta
ki, s mindig akadnak köztiszteletben álló tudósok, akik jó pénzért
szemrebbenés nélkül védelmezni fogják akár a ciánt is.
Fibromyalgia
Fibromyalgiában szenvedő betegeknél placebo kontrollos vizsgálatban egyértelműen igazolható volt, hogy a Na-glutamát jelentős mértékben hozzájárul a tünetek súlyosságához. A betegek jó része járulékos irritábilis bélszindrómában is szenvedett, amit ugyancsak rontott a Na-glutamát (Holton és mtsi., 2012). A fibromyalgia a népesség 1-2 százalékát érinti, vagyis nem is olyan ritka betegség. A betegség jellemzői különféle fájdalmak testszerte, fokozott izomérzékenység, fáradtság, reggeli merevség és alvási zavarok. Jerry Smith és munkatársai 4 nőbeteg esetét ismertették 2001-ben, akiknél a Na-glutamát és az aszpartam teljes kiiktatása részleges vagy teljes tünetmentességet eredményezett, és ha visszavezették az étrendbe ezt a két adalékanyagot, a tünetek ismét fellángoltak (Smith és mtsi., 2001). Természetesen ez ügyben is születtek cáfoló vizsgálatok, de ha valaki mégis javulást tapasztal a Na-glutamát és aszpartam kiiktatás után, az higgyen inkább saját tapasztalatainak.
Amyotrophic lateral sclerosis
A betegség az izommozgató neuronok fokozott pusztulásával jár, ilyen betegségben szenved a neves elméleti fizikus, Stephen Hawking is. Évente 100 ezer emberre esik 1-2 új eset diagnózisa. Bár a betegség szerencsére ritka, jó modellje a Na-glutamát roncsoló hatásának, ami nyilván az ALS-ben nem érintett emberekben is tetten érhető, csak nem lesz látványos következménye. Sok alattomos kis hatás összegződik a nyugati ember fokozatos leépülésében. E hatások hátterében mindig az derül ki, hogy olyan eszünk vagy csinálunk, amit korábban nem ettük vagy nem csináltunk. Andreas Plaitakis és James Caroscio 1987-es tanulmányukban rámutattak arra, hogy az ALS különféle alfajaiban szenvedő betegekben a glutamát lebontása sérült (hiányzik vagy alacsony szintű a glutamát dehidrogenáz enzim), ezért ezekben a betegekben kórosan magas a glutamát szint. Mivel a glutamát izgató hatású a neuronok működésére, magas szintje a neuron pusztulásához vezet. Vizsgálatukban bizonyították, hogy ALS betegek vérében Na-glutamát fogyasztása után nagymértékben megemelkedett a glutamát szint (Plaitakis és Caroscio, 1987). Tekintve, hogy a betegség gyakran csak 40-60 éves korban jelenik meg, senki ne gondolja magát védettnek, mert eddig nem tapasztalt tüneteket. Más folyamatokat is felelőssé tettek a glutamát felhalmozódásért, és az is bebizonyosodott, hogy a Na-glutamát különösen roncsolólag hat a mozgató neuronokra (Rothstein, 1195-1996). Az ALS-ben végül mozgásképtelenséghez vezető folyamat kicsiben lejátszódhat bárkiben, gyengülő koordinációt, izomgyengeséget, izomleépülést eredményezve. A mozgató neuronokra gyakorolt hatás érhető tetten fibromyalgiában is, vagy a kínai étterem szindrómában is, ahol az izmok érzékenysége, feszülése az egyik jellegzetes tünetcsoport.
Meddőség
Az emberi meddőségnek nyilván igen sok oka lehetséges, nehéz volna tehát kimutatni, hogy épp a Na-glutamát is okozhatja ezt. Erre jók az állatkísérletek, ahol ellenőrzött körülmények közt lehet vizsgálni a Na-glutamát hatását. Patkányoknál igazolták, hogy Na-glutamát rendszeres fogyasztására olyan elváltozások következtek be a petevezetékben (Eweka és mtsi., 2010), ill. a petefészekben és petesejtekben (Eweka és Om'iniabohs, 2011), amely meddőséget eredményez. Hím patkányoknál pedig alacsony spermaszámhoz vezet a Na-glutamát fogyasztás (Onakewhor és mtsi., 1998).
Agykárosodás
John Olney 1969-ben számolt be arról, hogy a Na-glutamátot fogyasztó
egerekben agykárosodás és hormonális zavarok mutathatók ki. A retina
degenerációt kutató tudósok szintén arra figyeltek fel, hogy a kísérleti
állatok Na-glutamát hatására groteszk módon elhíztak. Olney a
megfigyelésekből arra következtetett, hogy a Na-glutamát a hipotalamuszt
károsítja: ebben az ősi agystruktúrában található többek közt az
éhség-jóllakottság központ is (Samuels, 1999). Mivel a vér-agy gát,
amely arra hivatott, hogy megvédje az agyat a véráramba került veszélyes
anyagokkal szemben, csak a kamaszkor utánra fejlődik ki teljesen, a
Na-glutamát fiatal korban a legveszélyesebb. És bár a
csecsemőtápszerekből a Na-glutamátot kivonták, senki nem figyelmeztette a
terhes nőket, hogy az általuk elfogyasztott Na-glutamát károsítja
magzatuk agyát (Blaylock, 1994). Az agykárosító hatást nem csupán
patkányokon, hanem pl. terhes Rhézusz majmokon is igazolták. A
gyermekeknek reklámozott élelmiszerekben igen sokszor található
Na-glutamát, ill. hidrolizált növényi fehérje, ami szintén Na-glutamátot
tartalmaz, csak a neve elfedi a lényeget. A Na-glutamát valóban annyira
ízletessé teszi az ételeket, hogy ezzel könnyű függést kialakítani
ételekkel szemben.
Amikor Rhézusz majomkölyköket etettek Na-glutamáttal, különösebb
viselkedéses problémát nem lehetett náluk megfigyelni, azonban kiderült,
hogy a Na-glutamát hatás fiatal felnőttkorra jelenik meg, mind endokrin
zavar (Blaylock, 1994). Fiatal gyermekeknél, mivel a fejlődő agy
négyszer érzékenyebb az idegmérgekre, kisebb dózis is kárt okoz.
Ráadásul az emberi agy valahogy úgy működik, hogy a vérből kivonja a
glutamátot és az agyban a vér koncentrációjának többszöröse mérhető
Na-glutamát fogyasztás után. E két hatás miatt a gyerekek sokkal nagyobb
veszélynek vannak kitéve a felnőttekhez képest. Egy kutató kiszámolta,
hogy ha egy gyermek aszpartamból és Na-glutamátból testsúly
kilogrammonként 200 milligrammot fogyaszt (pl. levesből, kólából, stb.),
akkor agyában a már agykárosodást okozó szintnél hatszor magasabb lesz
az idegméreg koncentráció (Blaylock, 1994).
Az egyik ilyen drámai hatás, a Növekedési Hormon Kibocsájtást
Serkentő Hormon (GHRH) lecsökkent szintje. Ez a hipotalamikus hormon
serkenti az agyalapi mirigy Növekedési Hormon (GH) kibocsátását, amitől
az emlősök, így az ember is, fiatal korában növekszik, míg el nem éri a
fiatal felnőttkor végét. Csökkent a prolaktin és a luteinizáló hormon
szintje is, azaz később a tejtermelésben és a nemi működésben is zavarok
támadnak. A Na-glutamáttal kezelt egerek később súlyosan elhíztak,
törpék maradtak, és szaporodásukban is zavarok támadtak.
Elhízás, cukorbetegség, metabolikus szindróma
Az elhízásra koncentrálva, a Na-glutamát okozta elhízás egyik sajátossága a falánkság és az alacsony termet. Ez a hipotalamusz említett károsodásával függ össze (a nucleus arcuate károsodik). Ha tehát a feltételezett Na-glutamát hatást keressük a népességben, akkor az alacsony, kórosan elhízott emberek arányát kell vizsgálni. Hermanussen és munkatársai 800 ezer 1974 és 78 közt katonának besorozott német fiatal valamint másfél millió 1995 és 97 közt teherbe esett nő adatait vizsgálta meg (Hermanussen és mtsi., 2006).
Az ábrán jól látható, hogy mind az anyák (a terhesség kezdetén), mind
a besorozottak közt az elhízás egy darabig nem mutat szoros
összefüggést a testmagassággal, majd hirtelen az elhízottság egy szintje
felett hirtelen csökkenni kezd a testmagasság. E csoportba tartozóknál
feltételezhető, hogy az alacsonyabb termetet és a kóros elhízást
Na-glutamát fogyasztás kiváltotta hipotalamikus károsodás okozta
(Hermanussen és mtsi., 2006). A következtetést megerősíti az, hogy
kórosan elhízott személyekben a növekedési hormon kibocsájtás igazoltan
csökkent.
He és munkatársai Kínában 5.5 éven át követtek 10 ezer embert,
akiknek táplálkozási szokásait 3 alkalommal mérték fel táplálkozási
kérdőív segítségével. Akik átlagban napi 2.2 gramm Na-glutamátot
fogyasztottak, azoknál a Na-glutamát és a testtömeg index összefüggést
mutatott. A legtöbb Na-glutamátot fogyasztóknak 33%-kal nagyobb volt az
esélyük az elhízottságra.
Egy másik vizsgálatban vidéki thai családokban 10 napon át mérték a
Na-glutamát használat mértékét. A Na-glutamát hatását elkülönítették más
faktoroktól, mint kalóriabevitel, testmozgás, életkor, stb. A
Na-glutamát fogyasztásának mértékében voltak az emberek elhízottak, ill.
alakult ki náluk metabolikus szindróma, és ez a két összefüggés
független volt a napi táplálékmennyiségtől. Ebből a szerzők arra
következtetnek, hogy a Na-glutamát fokozza a zsírraktározást, pl. az
inzulinszint megnövelése révén (Insawang és mtsi., 2012).
Állatkísérletekben a Na-glutamát az elhízáson túl májzsírosodáshoz,
ill. annak súlyosabb változatához, a gyulladással járó májgyulladáshoz
vezet, aminek hosszú távú következménye a májcirrózis és a májrák
(Nakanishi és mtsi., 2008). A májzsírosodás a metabolikus szindróma
egyik mutatója, és egyben az inzulinrezisztencia egyik oka is.
Más vizsgálatokban a Na-glutamát adagolás hatására elhízás,
májzsírosodás és májgyulladás, valamint cukorbetegség alakult ki (Sasaki
és mtsi., 2009).
Davalli és munkatársai rámutattak arra, hogy a glutamát a
bétasejtekben normál esetben is az inzulintermelést szabályozó szerepet
tölt be (Davalli és mtsi., 2012). A túlzott mértékű glutamát fogyasztás,
ami általában Na-glutamát formájában történik, magas glutamát szintet
eredményez, ami egyfelől megnöveli az inzulinszintet,
inzulinrezisztenciát hoz létre, serkenti a béta-sejtek működését, ám a
"túlizgatott" bétasejtek lassan elpusztulnak (Davalli és mtsi., 2012). A
glutamát hasonlóan mérgezőleg hat a bétasejtekre is, mint a neuronokra.
Összességében a Na-glutamáttal kapcsolatban súlyos mellékhatásokra derült fény. Ez a kis áttekintés nem ad teljes képet, mi mindent okozhat ez a vegyület. De pusztán némely terület bemutatása talán elég ahhoz, hogy mindenkinek beinduljon a fantáziája. A bélrendszeri hatását nem taglaltam, de pl. a a fibromyalgiás betegek vizsgálatában az irritábilis bélszindróma is javult a Na-glutamát elhagyására. A Na-glutamátot elkerülni csak az tudja, aki lemond a gyors és kényelmes vásárlásról, a húsipar legtöbb felvágottjáról, a félkész ételekről, a levesporokról, a konzervekről, a vendéglői étkezésekről, az ételízesítőkről, az öntetekről, , stb. A Na-glutamát ott van mindenhol. Sok neve van: E621, "ízfokozó", hidrolizált fehérje, s ki tudja még, mi. Ha rá is jövünk, hogy az élelmiszerben Na-glutamát van, a mennyiségét már nem adják meg. Így fogalmunk sincs, kényszerűségből mennyit is fogyasztunk abból, amiből semennyit nem volna jó fogyasztanunk. A Na-glutamát lassan ölő méreg, ritkán okoz látványos tüneteket, s hatása szépen belesimul a nyugati étrend egyéb "áldásos" hatásaiba: az elhízásba, a cukorbetegségbe, a metabolikus szindrómába és az idegek lassú romlásába. Nem tűnik fel, mert a nyugati embernek az egész életmódja okozza ezt. Ám, aki már megszabadult a nyugati étrend megannyi káros hatásától, annak a következő feladat, hogy megszabaduljon a Na-glutamáttól.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Nem a só és a cukor a legmérgezőbb élelmiszer
Soha ne melegítsd a mikróban a vizet
Rovarirtókkal leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök
Monsanto = Bayer! A méregkeverők!