Egészség: A szódavíz és az egészség!

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 666 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 300 db
  • Blogbejegyzések - 897 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,

Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 666 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 300 db
  • Blogbejegyzések - 897 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,

Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 666 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 300 db
  • Blogbejegyzések - 897 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,

Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 666 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 300 db
  • Blogbejegyzések - 897 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,

Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A retróhullám miatt divatba jöhet egy háttérbe szorított hungarikum

 

A szódavíz igazi hungarikum, és már egy évtizede a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer” névjeggyel van ellátva. A palackozott ásványvizek megjelenésével háttérbe szorult a fogyasztása. Csak az idősebb generáció tagjai őrizték meg elvétve a szódásszifont. Mostanában azonban úgy tűnik, a fejlett technológiának köszönhetően és a retróhullám miatt divatba jöhet a szódavíz.

Jövőre lesz 160 éve, hogy Jedlik Ányosnak köszönhetően elkészült az első olyan készülék, amely szódavíz előállítására képes. A magyar Jedlik Ányosnak döntő szerepe volt a szódavíz világméretű elterjesztésében. Majd ezt követően az ő és Vörösmarty nevéhez fűződően a fröccsfogyasztás is elindult. A XIX. században még a szódagyártás a harmadik legnagyobb iparágnak számított a világon. A palackozott ásványvizek megjelenésével ugyan háttérbe szorult a szóda szerepe, a modern technikának és a retróhullámnak köszönhetően ismét előtérbe kerülhet a szódavíz.
Az otthon készített szóda költségtakarékos, kényelmes, kis helyre koncentrálódik, környezetbarát, így könnyen előállítható a szénsavas víz, szénsavas vízzel kevert üdítőital, vagy egy jó fröccs. „A szódáról sokaknak még ma is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is, ilyenek az automata szódagépek. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is.” - tájékoztat Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.
Elengedhetetlenül fontos a szervezetbe napi rendszerességgel bevitt folyadékmennyiség. A napi minimum 2 liternél kezdődik. Rutai Gergely kiemeli: amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük a szóda ízét, ez segít a víz vagy vízalapú üdítőitalok segítségével fenntartani a bevitt napi folyadékmennyiség minimumát. A szódavíz és a szénsav tartalmú „soft” üdítőitalok fogyasztását illetően megoszlanak a vélemények, számos pozitív és negatív kritika látott napvilágot, többségében a médiában, az interneten, kisebb számban tudományos folyóiratokban. A szódavíz jó hatással van a szájhigiéniára, ugyanis baktériumölő hatása van. Csökkenti a bakteriális eredetű „szájszagot”, fogyasztása kimondottan ajánlott idegen (trópusi) országokba utazóknak. A szódavíz gátolja a vírusos megfázásos tüneteket, és a herpesz kialakulását. A szódavíz fogyasztása kimondottan ajánlott sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára.
(Delina.hu nyomán)

Címkék: egészség fröccs herpesz hungarikum jedlik Ányos szájszag szódavíz vírusölő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu