Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hunmagyar Egészség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A legveszélyesebb E-számok - Tudd, mit eszel!
2013. május 19. http://www.men.hu
Nyilván mindenki hallott már rémtörténeteket az E-számokkal kapcsolatban, amik az Európai Unióban engedélyezett étel adalékanyagok rövid jelölései az élelmiszeripari termékek címkéin. Ezen számok mögött rejlő adalékok többsége teljesen ártalmatlan, vannak azonban olyanok is, amelyek hatásával nem árt, ha tisztában vagy.
E102 (tartrazin)
A tartrazin egy citromsárga, szintetikusan előállított színezék, ami a pudingok, sütemények, élelmiszerporok, édességek, fagylaltok és sok másfajta élelmiszer gyakori alkotórésze.
Más színezékeknél valamelyest allergénebb, mellékhatásként például felléphet migrén, torz látás vagy viszketés. Jelenleg a világ több országában be van tiltva, Magyarországban azonban egyelőre használható. Csecsemőknek és gyermekeknek készült ételekben használata különösen nem ajánlott.
E220-228 (kéndioxid és szulfitok)
Ezen adalékokat elsősorban a borászatban és egyes zöldségek, gyümölcsök tartósításához használják. Hatásai miatt a nem hőkezelt savanyúságok szín- és állománymegőrzésében is gyakran előfordul.
A vegyületcsoport az emberi szervezet számára kiemelten veszélyes. Már kis koncentrációban károsítja a központi idegrendszert, de allregizáló hatása miatt asztmás rohamokat és fejfájást is kiválthat a fogyasztásra alkalmas mennyiség túllépése.
E249-252 (nitritek és nitrátok)
A nitritek és nitrátok a pácolt húskészítményekben és egyes zöldségekben, például salátákban, spenótban, retekben fordulhatnak elő, a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen mezőgazdasági használta miatt.
A vegyületcsoport a vér oxigénellátó képességét csökkenti, amivel sok kellemetlenséget okozhat neked, a belőlük képződő nitrozamin pedig kifejezetten rákkeltő, így jobb óvatosnak lenni azon élelmiszerekkel, amelyek tartalmazzák.
E621 (nátrium-glutamát)
A nátrium-glutamát az egyik legáltalánosabban használt élelmiszer-adalékanyag. Ízfokozó hatása miatt már régóta alkalmazza a gasztronómia.
A fehérjékben gazdag készételekben, különösen a gyorséttermek termékeiben nagy mértékben használják,pedig rossz mellékhatása nem kevés van. A nátrium-glutamát szapora szívdobogást, depressziót, fejfájást, mellkasi fájdalmakat és még sok mást okozhat. Egyes források a legveszélyesebb adalékanyagként említik.
E951 (aszpartám)
Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amit az 1970-es évek óta széles körben használ az élelmiszeripar. A cukormentes édességek, desszertek és üdítőitalok készítői előszeretettel dolgoznak vele, hiszen kiválthatja a cukrot.
Hosszú ideje folynak viták az aszpartám szervezetre gyakorolt hatásairól. A kutatások eredménye szerint valószínűsíthető, hogy a rákos megbetegedések kialakulásában jelentős szerepe lehet.
E952 (ciklamát)
A ciklamát szintén egy élelmiszeripar által kedvelt édesítőszer, amelyet a csökkent cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerekben használnak.
Hivatalosan az élelmiszerekben található mennyiség az emberi szervezet számára ártalmatlan, ez azonban nem feltétlen van így. Kutatások szerint a rendszeres fogyasztása bőrirritációt és hasmenést okozhat, patkányokon végzett kísérletek azonban kimutatták, hogy túlzott fogyasztása rákos megbetegedést is eredményezhet.
E954 (szacharin)
A szacharin, mint az első mesterségesen előállított édesítőszer került be az élelmiszeripar történelmébe. Egységnyi mennyiségben körülbelül 300-500-szor édesebb a cukornál.
Mind a cukorbetegek, mind a fogyókúrázók előszeretettel használják, azt azonban nem árt tudni róla, hogy rákkeltő hatásáról máig vegyes kutatási eredmények szólnak. Az 1970-es években végzett patkánykísérletek egyértelmű összefüggést mutattak ki a fogyasztása és a hólyagrák között, ezt azonban az emberekkel végzett tanulmányokban nem tudták igazolni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Áldott Gurusonyt-Karácsonyt!
Rákkeltők a Johnson & Johnson termékei!
Boldog Húsvétot és Egészséges Feltámadást!
VELED VAGYUNK PROFESSZOR ÚR!