Egészség: 5+1 gyulladáscsökkentő étel

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 294 db
  • Blogbejegyzések - 860 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,
Kisbaczoni Benedek Zoltán
Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 294 db
  • Blogbejegyzések - 860 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,
Kisbaczoni Benedek Zoltán
Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 294 db
  • Blogbejegyzések - 860 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,
Kisbaczoni Benedek Zoltán
Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hunmagyar Egészség közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 41 db
  • Videók - 294 db
  • Blogbejegyzések - 860 db
  • Fórumtémák - 49 db
  • Linkek - 45 db

Üdvözlettel,
Kisbaczoni Benedek Zoltán
Hunmagyar Egészség vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

5+1 gyulladáscsökkentő étel, amit fogyasztanunk kellene

Írta:Szőke Angéla, 2019.08.19.  Képek forrása: kasto/Depositphotos.comCITAlliance/Depositphotos.comVadimVasenin/Depositphotos.com

Elég későn talált meg az írás, pedig valahol mindig tudtam, hogy ez a végzetem. Jön egy ötlet, beleásom magam a témába és kiírom magamból. Ez számomra nem munka, hanem örök tanulás és önkifejezés. Ez maga az élet.

Ha sérülés ér minket, vagy megbetegszünk, a testünk fehérvérsejteket küld a területre, hogy a károsodott részt meggyógyítsa. Mikor ez történik, a terület feldagad és gyulladás következik be. Viszont akkor is előfordulhat gyulladás, amikor nincs rá szükség, és csak Amerikában több mint 50 millió embert érint az ízületi gyulladás. Ugyan sajnos konkrét gyógymód még nem létezik erre krónikus fájdalommal járó betegségre, azonban kutatások bizonyítják, hogy megfelelő étrenddel sokat javíthatunk állapotunkon.

Az alábbi hat étel nemcsak egészséges, hanem határozottan gyulladáscsökkentő hatással is bír.

1. Olíva olaj

Az olíva olaj nemcsak azért egészséges, mert tele van antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal - melyek jót tesznek a szívnek - hanem gyulladáscsökkentő hatása is legendás. Az amerikai Ízületi Gyulladás Alapítvány kutatói szerint ez az olajban található oleocanthal nevű anyagnak köszönhető, ami idegvédő és gyulladáscsökkentő hatással bír.

A szakemberek azt javasolják, hogy naponta két evőkanál extra szűz olíva olajat fogyasszunk, vagy salátaöntetként, vagy egyszerű sütő-hozzávalóként.

Fontos, hogy a legkevésbé feldolgozott, azaz extra szűz olajat használjunk, hiszen abban marad meg a legtöbb hasznos tápanyag.

2. Zöld tea

A zöld tea köztudottan egészséges, pozitív hatásairól ódákat zengenek. Antioxidáns tartalma segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket és a rákos megbetegedéseket, de gyulladáscsökkentő hatása is jelentős. Napi három-négy csésze zöld tea elfogyasztása nemcsak a begyulladt területek fájdalmát csökkenti, hanem magát az ízületet is gyógyítja. Ezen kívül magas a C-vitamin tartalma és remek immunerősítő is.

3. Dió és olajos magvak

Az egészséges zsírok mellett bizonyos magvak tele vannak ALA-val, azaz alfa linolénsavval, ami nem más, mint egy többszörösen telítetlen karbonsav.

Az omega 3 zsírsavak közé tartozik, amely a dietetikusok szerint hatékonyan csökkenti a szervezetben levő gyulladást.

Mivel a dióban és az olajos magvakban rengeteg a kalória, a szakemberek nyers, nem sózott állapotban ajánlják fogyasztásukat és hogy mindössze napi maximum két evőkanálnyit együnk belőle. A pisztácia, a dió, a mogyoró, a len- és a chia mag mind egészséges és finom választás.

4. Rostok

Mindenki tudja, hogy ajánlott minél több rostot fogyasztani, de a felmérések szerint a rostok segítenek csökkenteni a C-reaktív protein, másnéven CRP szintjét is a vérben, ami többnyire gyulladásra utal.

A rostban gazdag ételek - mint például a zab, alma, vagy dióféleségek – ráadásul nemcsak az elhízás okozta gyulladást csökkentik, hanem az immunrendszert is erősítik. Erre azért képesek, mert a rostok elősegítik az interleukin-4 gyulladáscsökkentő protein termelődését a szervezetben. 

5. Zöld levelű zöldségek

Gyerekként többnyire csak fintorgunk a zöld főzelékek ízétől, pedig felnőttkorunkra étrendünkben rendszeresen kellene szerepelniük.

A spenót, a sóska és a kelkáposzta ugyanis tele vannak nemcsak vitaminokkal és antioxidánsokkal, hanem gyulladáscsökkentő flavonoidokkal is. Ha igazán egészségessé és táplálóvá szeretnénk varázsolni salátánkat, tegyünk bele bátran brokkolit, mángoldot, rukkolát, mustár- és paszternáklevelet, melyek mind remek élettani hatásokkal bírnak. 

+1. Fűszerek

Egy 2012-ben végzett kutatás szerint bizonyos fűszerek is hathatósan csökkentik a gyulladást. 13 csoportot vizsgáltak, ahol minden 12 fős csapat különböző fűszereket fogyasztott meghatározott időn keresztül. A résztvevőktől rendszeresen vettek vért, melyben az antioxidánsok előfordulását mérték.

Az eredmény az lett, hogy 4 fűszer napi fogyasztása (nem sok, mindössze egy teáskanálnyi) elősegítette a szervezet gyulladáscsökkentő reakcióját. Ez a négy fűszer pedig a gyömbér, a kurkuma, a rozmaring és a szegfűszeg voltak.

Címkék: dió fűszerek gyulladáscsökkentő olíva olaj rost zöldségek zöldtea étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu